Live Chat versus Chatbots

Snelle antwoorden of menselijke interactie? Maak de juiste keuze tussen live chat en chatbots voor jouw klantondersteuning. Vergelijk 24/7 beschikbaarheid, kostenefficiëntie en klanttevredenheid. Bereik succes in het digitale tijdperk!

Live Chat versus Chatbots
De verschillen, de voor- en nadelen van live chat en chatbots op een rij.

Chatondersteuning in het digitale tijdperk

Chat is een opkomend communicatiekanaal voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik. Bijna de helft van alle klanten geeft tegenwoordig de voorkeur aan chatsupport. Klanten willen onmiddellijke antwoorden, en de introductie van live chat en chatbots brengt klanten dichter bij een snelle oplossing.

Maar er rijzen een paar vragen wanneer je chatondersteuning voor jouw bedrijf of organisatie overweegt:

 1. Wil je een agent-bediende live chat of een chatbot?
 2. Heb je beide nodig?
 3. Hoe verschillen ze en hoe kunnen ze je helpen bij het bereiken van je bedrijfsdoelstellingen en het bieden van een verbeterde ondersteuningservaring?

Live chat versus chatbots

Live chat biedt communicatie van mens tot mens en voegt een menselijk gevoel toe aan supportgesprekken. Chatbots daarentegen verbeteren de supportervaring door directe antwoorden te bieden en reacties op supportvragen te automatiseren.

Live chat en chatbots kunnen samenwerken om je klanten een hoogwaardige customer support ervaring te bieden.

Hoe te kiezen tussen Live Chat of een Chatbot?

Zowel live chat als chatbots kunnen worden gebruikt om klanten te helpen hun vragen op te lossen en een betere ondersteuningservaring te bieden. Afhankelijk van je zakelijke behoeften kan een live chat, een chatbot of beide nodig zijn om je te helpen je doelen te bereiken.

Hier zijn enkele overwegingen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:

 1. Ondersteuning op elk uur van de dag, alle dagen per jaar: Als je 24/7 ondersteuning wilt bieden, kan een chatbot een goede oplossing zijn voor het afhandelen van routinevragen. Als je een laag volume aan tickets hebt dat veel menselijke interventie vereist, is een rotatie van live chat agents de beste aanpak.
 2. Implementatietijd en gebruiksgemak: Zowel live chat als chatbots zijn eenvoudig te implementeren en vereisen geen codering. Ze kunnen snel operationeel zijn en integreren met andere nuttige tools.
 3. Het afhandelen van complexe problemen: Live chat is de beste keuze voor het afhandelen van complexe problemen, omdat menselijke agenten kunnen samenwerken en de beste oplossingen kunnen bieden. Chatbots zijn meer geschikt voor het beantwoorden van routinevragen en kunnen klanten doorverwijzen naar live chat agents bij complexe problemen.
 4. Klanttevredenheid en loyaliteit: Live chat met menselijke agenten biedt de mogelijkheid voor gepersonaliseerde antwoorden en menselijke gesprekken. Chatbots kunnen echter directe antwoorden leveren en klantbetrokkenheid stimuleren. Het hangt af van de verwachtingen van je klanten en welke aanpak de beste resultaten oplevert.
 5. Directe reactie: Chatbots zijn ideaal voor het bieden van onmiddellijke reacties aan klanten, terwijl live chat enige wachttijd kan hebben voordat de juiste agent beschikbaar is. De keuze hangt af van de aard van je supportteam en het aantal inkomende vragen.
 6. Gepersonaliseerde antwoorden: Live chat met menselijke agenten biedt de mogelijkheid voor gepersonaliseerde antwoorden en menselijke gesprekken. Chatbots kunnen echter klantgegevens opslaan, contextuele ondersteuning bieden en oplossingen aanbieden op basis van klantintentie.
 7. Kostenefficiënt: Chatbots kunnen operationele kosten verlagen, terwijl live chat meer geschikt is voor kleine bedrijven met een laag chatvolume. De keuze hangt af van de schaal en behoeften van je bedrijf.
 8. Productiviteit van medewerkers: Chatbots kunnen routinetaken overnemen en de productiviteit van medewerkers verhogen. Live chat verbetert de productiviteit door geïntegreerde gegevens en automatiseringsfuncties aan te bieden.

Overweeg een combinatie van live chat en chatbots om een uitzonderlijke ondersteuningservaring te bieden. Implementeer live chat voor complexe problemen en chatbots voor routinetaken, en stuur me gerust een bericht via de chatfunctie rechtsonder als je nog vragen hebt!