Mijn ervaringen met chatbots op basis van chatgpt

Van webdesign naar AI-chatbots: een verandering van zenden naar interactie. Leer hoe ChatGPT en RAG de contentcreatie transformeren.

Mijn ervaringen met chatbots op basis van chatgpt
Een nieuwe dag voor het delen van informatie

In het digitale tijdperk waarin we leven, evolueren communicatietechnologieën voortdurend om onze interacties persoonlijker, efficiënter en betekenisvoller te maken.

Mijn nieuwste avontuur heeft me diep in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots gebracht. Ik werk samen met de experts van Enreach om een totaal nieuwe chatbot te bouwen op basis van ChatGPT en de Retrieval-Augmented Generation (RAG) methode.

Dit project heeft mijn perspectief op digitale interacties fundamenteel veranderd en in dit artikel deel ik graag mijn ervaringen, de uitdagingen die we zijn tegengekomen en de nieuwe mogelijkheden die voor ons liggen.

Mijn persoonlijke achtergrond

Als webstrategist met meer dan dertig jaar ervaring heb ik talloze digitale producten zien komen en gaan. Maar de mogelijkheid om met Enreach chatbots te ontwikkelen die niet alleen informatie bieden maar ook echt begrijpen en anticiperen op de behoeften van de gebruiker, heeft me oprecht verrast.

De mate van personalisatie en relevantie die deze chatbots bieden, is ongeëvenaard. Ze kunnen communiceren in verschillende talen, het niveau van de informatie aanpassen aan de gebruiker, en nauwkeurig de intentie van de gebruiker begrijpen.

Dit is een fundamentele verandering voor hoe organisaties interactie kunnen hebben met hun publiek.

De kracht van ChatGPT en RAG

Voordat ik in de details duik, laat me eerst uitleggen wat ChatGPT en RAG betekenen voor de oningewijde. ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, is een geavanceerd taalmodel dat natuurlijke gesprekken kan simuleren, vragen kan beantwoorden, en zelfs inhoud kan genereren die vergelijkbaar is met die van een mens.

RAG voegt hier een extra laag aan toe door relevante informatie op te halen uit een grote dataset om de respons van ChatGPT te verrijken, waardoor de chatbot nog nauwkeuriger en informatiever wordt.

De chatbot in actie

Wat is een betere manier om de potentie van deze technologie te tonen dan door een directe demonstratie? We hebben besloten om onze chatbot als een beta-versie vrij te geven, toegankelijk via een klik op het groene rondje rechtsonder op onze website of via ons WhatsApp-kanaal.

Deze stap stelt ons in staat om waardevolle feedback te verzamelen en direct de impact van onze chatbot op echte gebruikers te zien.

Links een gesprek op het web en rechts in WhatsApp
Links een gesprek op het web en rechts in WhatsApp

Van zenden naar interactie

Mijn verdieping in het bouwen van een geavanceerde chatbot met ChatGPT en RAG heeft me op een onverwachte manier uitgedaagd. Jarenlang was mijn benadering van contentcreatie gericht op het vormgeven van webpagina's en het strategisch gebruiken van hyperlinks om informatie toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor een breed publiek. Deze aanpak vereiste een retorische stijl die was afgestemd op het medium, met zorgvuldig gekozen vormgeving en structuur om de aandacht van de lezer te trekken en vast te houden.

De overstap naar het werken met een AI-gedreven chatbot vereiste een fundamentele verschuiving in mijn denkwijze. Plotseling was het niet meer voldoende om informatie statisch te presenteren; ik moest dieper duiken in de architectuur van de inhoud zelf, me concentreren op de pure feiten en deze op een nieuwe manier structureren die geschikt is voor interactieve gesprekken. In plaats van informatie te zenden, ben ik nu betrokken bij een dynamisch, tweerichtingsgesprek met gebruikers.

Deze overgang heeft me gedwongen om de manier waarop ik over content denk te heroverwegen. In de prompts kan ik nu de stijl en het niveau van de informatie specificeren, maar het exacte antwoord blijft gedeeltelijk onvoorspelbaar. Dit aspect van onzekerheid introduceert een spannend element van spontaniteit en personalisatie in de interactie, waardoor elke conversatie uniek is. Het kernverschil ligt in de evolutie van contentcreatie van puur zenden naar een interactief gesprek, waarbij de gebruiker centraal staat en een actieve rol speelt in het sturen van het gesprek.

Deze nieuwe benadering van contentcreatie benadrukt het belang van diepgaand inzicht in de behoeften en interesses van de gebruiker, evenals de flexibiliteit om in real-time op deze behoeften in te spelen. Het is een leerrijke ervaring geweest die niet alleen mijn vaardigheden als contentcreator heeft verrijkt, maar ook mijn waardering voor de potentie van AI in het creëren van betekenisvolle en gepersonaliseerde gebruikerservaringen.

Het heeft ook mijn strategisch inzicht verrijkt in hoe deze nieuwe mogelijkheden te plaatsen in het bestaande online landschap en het specifieke aanbod van bedrijven en organisaties. Hierover later meer.

Dialox Kennisbank, de inhoud van de chatbot
Dialox Kennisbank, de inhoud van de chatbot

Blijf verbonden

De reacties tot nu toe zijn overweldigend positief geweest. Gebruikers zijn vooral onder de indruk van de natuurlijke gespreksflow en de relevantie van de informatie die de chatbot biedt.

Onze volgende stappen zijn gericht op het verfijnen van de gespreksdynamiek om niet alleen informatief te zijn, maar ook andere doelen te bereiken zoals verkoop, ondersteuning, en meer geavanceerde interacties.

Ik nodig je van harte uit om de chatbot zelf te ervaren en je feedback met ons te delen. Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten.

Door onze ervaringen en lessen te delen, hopen we niet alleen te inspireren maar ook praktische inzichten te bieden in de kracht van AI en chattechnologie. In de komende maanden onthullen we ook een nieuwe chatbot die internationaal voorlichting biedt over het RS virus, in partnerschap met Resvinet.