Conversationele AI gebruiken in WhatsApp

Conversationele AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die computers in staat stelt om natuurlijke, mensachtige gesprekken te voeren met mensen. Hoe gebruik je dit in WhatsApp?

Uitzicht op conversationele AI
Perspectief op conversationele AI in WhatsApp

Deze technologie is gebaseerd op natuurlijke taalverwerking (NLP) en machinaal leren en kan worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals chatbots voor klantenservice, virtuele assistenten, vertaalsystemen en spraakgestuurde apparaten.

Dankzij conversationele AI kunnen mensen met computers communiceren via natuurlijke taal, waardoor de ervaring intuĂŻtiever en minder frustrerend is dan bij traditionelere vormen. Het doel van conversationele AI is om computers toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken voor een groter aantal mensen, los van hun technische expertise.

Dus praat je met Siri, Alexa of Google Assistant dan is er Conversationele AI aan het werk. Vertaal je met Google Translate, ook dan is Conversationele AI voor je aan de slag. Van simpel, als je een postcode op moet noemen aan de telefoon, tot heel geavanceerd zoals bij ChatGPT.

Chatbots en conversationele AI

Maar gebruiken ook chatbots Conversationele AI? Jazeker, chatbots zijn zelfs een specifiek type van conversationele AI-systemen. Een chatbot is een computerprogramma dat is ontworpen om een gesprek met menselijke gebruikers te simuleren, vooral via internet. Chatbots maken gebruik van natuurlijke taalverwerking (NLP) en algoritmen voor machinaal leren om vragen van gebruikers te begrijpen en op menselijke manier te beantwoorden.

Chatbots kunnen worden ingebouwd in verschillende platforms, waaronder websites, messaging-apps en virtuele assistenten. Ze worden vaak gebruikt voor klantenservice en ondersteuning, waarbij ze snel antwoord geven op veelgestelde vragen en klanten helpen problemen op te lossen. Sommige chatbots kunnen zelfs complexere taken aan, zoals het opnemen van een bestelling of het plannen van een afspraak.

Conversationele AI Chatbot in WhatsApp met live vertalingen
Conversationele AI Chatbot in WhatsApp met live vertalingen

WhatsApp en conversationele AI

Ook Whatsapp kan gebruikt worden met chatbots en dus met conversationele AI. Maar het is nog niet zo makkelijk en het vraagt dat je een koppeling hebt met de WhatsApp Business API. In die zin is het dus nog niet zo makkelijk en vraagt het extra stappen als je nog werkt met de WhatsApp Business app.

WhatsApp kan worden gebruikt voor conversationele AI door chatbots deel te maken van het platform. Een chatbot op WhatsApp kan communiceren met gebruikers via de berichteninterface, reageren op hun vragen en informatie of hulp bieden.

WhatsApp is breed verspreid, waardoor het een populair platform is voor bedrijven om klanten te bereiken en ondersteuning te bieden. Door een chatbot in WhatsApp te bouwen, kunnen bedrijven veel routinematige servicetaken automatiseren, zoals het beantwoorden van veelgestelde vragen en het oplossen van eenvoudige problemen. Dit kan helpen om de algehele ervaring voor de klant te verbeteren en de werkdruk voor je mensen te verminderen.

đź’¬
Een verwant begrip aan Conversational AI is Conversational UI. De User Interface voor gesprekken.

Ik realiseer me dat WhatsApp echt alleen conversatie biedt, maar geen knoppen of lijsten waarmee je de gespreksgenoot kan vragen om antwoorden. Dit is een extra uitdaging bij het ontwerpen van een goede interactie.

Ook ChatGPT is een chatbot

ChatGPT is een soort chatbot die gebruikmaakt van conversationele AI-technologie. Het is een taalmodel gemaakt door OpenAI, en het is getraind op een groot corpus van tekstgegevens van het internet. ChatGPT is ontworpen om mensachtige reacties te maken op natuurlijke taalinput, waardoor gebruikers een gesprek kunnen voeren alsof het een persoon is.

Als je ChatGPT wil inzetten voor je eigen bedrijf, via WhatsApp, dan is de uitdaging om ChatGPT eerst te laten werken op je eigen set aan informatie voordat het zelf antwoorden bedenkt. Ik heb dit laatst al gezien in laboratorium omstandigheden en het is best wel spectaculair. Ik hoop er hier snel iets meer te kunnen delen over ChatGPT als chatbot in WhatsApp.

Stay tuned of schrijf je in!

Chatbots vs. Conversational agents
Ontdek de belangrijkste verschillen tussen chatbots en conversational agents en waarom dit van belang is voor jouw bedrijf. Leer praktische toepassingen en de techniek erachter.