Persoonlijke en zakelijke WhatsApp op dezelfde telefoon

Bent je geïnteresseerd in het gebruik van zowel WhatsApp Messenger als WhatsApp Business op de iPhone? Om persoonlijke en zakelijke berichten efficiënt te scheiden? In dit artikel ga ik dieper in op het gelijktijdig gebruiken van WhatsApp Messenger en WhatsApp Business op een enkele iPhone.

Persoonlijke en zakelijke WhatsApp op dezelfde telefoon
Twee WhatsApp apps op een enkele mobiele telefoon gebruiken dezelfde contacten

Toon ik hoorde dat je zowel WhatsApp Messenger en WhatsApp Business op dezelfde iPhone kan gebruiken zag ik er een mooie manier in om persoonlijk en zakelijk berichtenverkeer te scheiden. Maar daar ben ik na een behoorlijk koude douche van teruggekomen. Het is geen goede oplossing.

Speciaal voor mijn zakelijke verkeer heb ik een nieuw nummer aangeschaft. Een nummer dat ook nog eens aangeeft dat ik in Amsterdam ben, maar deze vaste lijn doorschakelt naar mijn mobiele telefoon. Een zogenaamd virtueel nummer. Ook zo een virtueel nummer is te koppelen aan WhatsApp, je krijgt dan een belletje waarin een zescijferige code wordt doorgegeven.

WhatsApp Messenger en Business op dezelfde iPhone

Dus nummer aanvragen, WhatsApp Business app installeren, configureren en het werkte. Ik was helemaal blij! Maar de ellende begon toen ik ook gescheiden adresboeken aan wilde maken. De contacten van WhatsApp zijn op de server en dus ik dacht wel mijn privé-adressen te kunnen verwijderen uit WhatsApp Business app.

Maar dat verwijderen gaat heel moeilijk, namelijk één voor één en met drie schermen, maar later begreep ik ook waarom en dat ik eigenlijk blij mocht zijn. WhatsApp Messenger (persoonlijk) en WhatsApp Business (zakelijk) delen namelijk het iPhone adressenboek. Gooi je iets weg uit WhatsApp dan gooi je het ook weg van de iPhone en van de andere WhatsApp app. Zucht.

WhatsApp Business app op mijn mobiel

Segmenteren naar doelgroep

Segmenten maken van je klantenbestand wordt op deze manier wel erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Het geeft heel goed de beperking aan van WhatsApp Business. Het heeft eigenlijk een compleet eigen telefoon nodig met een eigen adressenboek. En dus ook met een eigen Apple-ID.

Dat schiet in de dagelijkse praktijk niet op en ik overweeg nu de mogelijkheden van WhatsApp Business API. Maar vereiste is eigenlijk ook daar dat ik de chats kan bedienen via de mobiele telefoon, want anders wordt de bereikbaarheid te lastig in te vullen.

Voor wie is zo'n oplossing wel geschikt?

Eigenlijk voornamelijk voor mensen waar een grote overlap is tussen persoonlijke en zakelijke contacten. En waarvan de klantenkring niet te groot is en waar de communicatie volledig plaatsvindt door een persoon. Er zijn wel meerdere koppelingen te maken, maar er kan geen informatie over eventuele gesprekken gedeeld worden.

Hoe WhatsApp Business meerdere gebruikers en apparaten ondersteunt voor bedrijven
Wil je WhatsApp Business gebruiken met meerdere gebruikers en apparaten? Ontdek hoe dit mogelijk is en leer over de verschillen tussen de WhatsApp Business App en de API. Verbeter je zakelijke communicatie en bereik meer met WhatsApp Business voor jouw bedrijf!
Migratie van WhatsApp Business naar API
Stappen bij het omzetten van WhatsApp Business app naar de API.
Kosten WhatsApp Business API: wat je moet weten
De kosten voor het gebruik van WhatsApp Business API kunnen variëren afhankelijk van de aanbieder en de diensten die je nodig hebt. In dit artikel leg ik je kort en onafhankelijk de kostenstructuur van de WhatsApp Business API.